ПЕНЗИОНЕРСКИ МУАБЕТЕЊА

Белешка Седиме така во една кафеана, откако попуштија со мерките за заштита од пандемијата, и го “арчиме” времето. Разговараме за сé и сешто. Најмногу за она каде што нé остави…

Loading

НЕМАШТИЈА

Белешка Секако, ние повозрасните, се  сеќаваме на  онаа “Небото  да е книга, а морето мастило, не ќе можам да ги напишам моите јадови”! Така некако дојде состојбава во нашава самостојна…

Loading

ДРВА И ЃУБРЕ

Белешка Пример 1. Соочени со порастот на цената на електричната енергија, или поточно со енергетската криза и тоа не само кај нас, ами воопшто во цела Европа, а бога ми…

Loading

БЕЗ НАВРЕДА

Белешка Пред 15 дена  како  член на Здружението на  новинари на Македонија добив меил во кој од ЗНМ информираат за предлог законот што е во подготовка  за клевета и навреда,…

Loading

ЌАР И ЗИЈАН

Белешка Уште во старо време, демек од многу одамна, луѓето користеле една поговорка: “Ќарот и зијанот се браќа”! Се потсетив деновиве кога ептен интензивно, да не речам нападно, се врши…

Loading

ПОШТИ

Белешка И да врне, и да вее, и бура да коси, поштар пошта носи”! Вака некако на мали нозе ја пеевме оваа песничка кога поштарите пред Нова година и Божик…

Loading

ДРЖАВА

Белешка Седиме  неколкумина бадијалџии во незагреаната кафеана и го арчиме времето “чукајќи празна слама”. Еден кажи едно, друг надоврзи се. Така кој позитивен во муабетот, а кој контраш. Дојдовме до…

Loading

САМОКАНДИДИРАЊЕ

Белешка Многу години ја следам работата на локалните Јавни претпријатија. Ги знам сите нивни маани и, се разбира, она што е за пофалба. Не секогаш треба да се напаѓа нивната…

Loading

ГУРБЕТЏИИ

Белешка Отсекогаш, од век и веков, народот наш, македонски, одел на печалба. Не се знае бројот на испеаните печалбарски песни, пишаните романи и раскази, снимените репортажи и филмови за печалбарството.…

Loading

НОВОГОДИШНИ ЖЕЛБИ…

Белешка “Дедо Мраз, Дедо Мраз, сврти образ и на кај нас…”! Вака модифицирана оваа детска песна што своевремено ја пеевме пред  новогодишните празници би му ја испеал на измислениот светски…

Loading