ПИСМЕНОСТА ВО МАРУЛ (238) – 3 ДЕЛ

Фељтон: Томе Велјановски     Ранети на фронто Јовчески Велјанов Ристе, српски војник во 1914 година му е скршена левата нога на планината Цер од австроунгарските пушкомитралези во Босна и Херцеговина. На…

Loading

МОРКОВОТ ГО СТОПИРА ОПАЃАЊЕТО НА КОСАТА

Опаѓањето на косата и слабиот корен не се ретка појава. Производите  на пазарот ретко помогаат. Најдоброто решение го нуди природата! Руски лекари откриле рецепт за едноставна маска за јакнење на…

Loading

ЛЕБЛЕБИЈАТА НАМЕСТО МЕСО

Леблебија, наут, варен грав, тоа се сите имиња за истата зрнеста храна, мешунка богата со протеини. Наликува на соја со светло-кафеава боја, а начините за нејзино приготвување се различни. Може…

Loading

КАКО ДО ЗДРАВ ОРГАНИЗАМ

Технологијата е толку напредната што максимално се олеснува животот. Се измислува вештачка интелигенција, но некои болести уште земаат залет. При толку лекови умираат и деца од тешки болести. Без илјадници…

Loading

ЛЕК ПРОТИВ СЛУЗ         

Овој домашен напиток гарантирано ќе ја исфрли целата слуз која се наталожила како вишок во вашиот организам.  Првите пролетни денови и променливото време носат многу бактериски и вирусни инфекции, што…

Loading

ВИСОКА – МАКЕДОНСКА КРАЛСКА ПРЕСТОЛНИНА

Археолошкиот локалитет Висока кај селото Старо Бонче е значајна потврдат дека таму се наоѓала престолнината на кралството Пелагонија. Локалитетот од прва категорија крие големо археолошко богатство. Најдени се керамика, амфори…

Loading

СИТЕ „ТАТКОВЦИ“ НА ПРИЛЕП

Од 1947 до 2024 година Да се биде градоначалник посебно во Прилеп не е едноставно, зашто прилепчани сакаат “татко”, им да биде “отворен по душа и срце”. Што би се…

Loading

ВИЦ НА НЕДЕЛАТА

Влегува Целе мртов пијан во автобус, гледа дека нема место и прашува една госпоѓа: – Добар дееен, како сте, има нешто нооово? Повраќа врз жената, а жената лута се дере:…

Loading

АПЧИЊА ЗА ЗДРАВИ

Со Устав не може да се тргува. * Некои сеуште очекуваат фрленото сидро да повлече напред. * Се фали дека давал плата на вработените, но не кажува колку милиони му…

Loading

ПЛЕТВАРСКИ ВАГОНЧИЊА

Жичарница со вагончиња за транспорт на материјали кренале Германците во Првата светска војна. Ја совладале дивата природа со старомодна техника, со коњи и волови. Макотрпнно било скротувањето на пустелијата погодна…

Loading