ПРЕКРАСНО МИСТИЧНО ЗДАНИЕ

Црквата Свето Преображение За Свето Преображение – големиот христијански празник, храм (слава) на црквата Свето Преображение, вообичаено се подготвува богата братска христијанска трпеза за граѓаните. Се поставуваат и внатре и…

Loading

ТАЈАНЕ БОЈАНЕ

Прилеп е еден од ретките градови, ако не и единствен, каде уште се одржува традицијата за одбележување на обичајот поврзан со православниот празник Иванден, Раѓањето на Свети Јован Крстител кој…

Loading

ДВА ПРАЗНИКА СЕ ДУХОВДЕН И ЗАДУШНИЦА

Честопати се изедначуваат празниците Задушница и Духовден како денови на еден ист празник посветен на мртвите. Тоа се два дена со сосема различно црковно значење. За Задушница, се слави споменот…

Loading

УТРИНСКА ЛИТУРГИЈА ПОД ОТВОРЕНО НЕБО И ПОДАРОЦИ

На првиот ден  Велигден во црквата Св. Петка Римјанка во Точила Во пресрет на најголемиот христијански празник, “Празникот над празниците” – Велигден со благослов на владикатаПетар, во храмот Св. Петка…

Loading

ВЕЛИКИ ПОКЛАДИ ИЛИ ПРОЧКА

Празник на простувањето и преправањето – Децата се маскираат, се проштаваат и одат по роднини собирајќи пари – Касапите се носители на традицијата Празникот Велики поклади или кај народот познат…

Loading

РЕДОТ ГО ПРОДОЛЖУВААТ БАКАЛИТЕ

За празникот Св. Три Светители В недела светата православна црква ќе го празнува споменот на трите црковни великани: Св. Василиј Велики, Св. Јован Златоуст и Св. Григориј Богослов, трите ерарси…

Loading

В ГОДИНА ДОМАЌИНИ – ИРЕНА ЈАКИМОСКА И КОМФИ АНГЕЛ

Одбележан празникот Свети Никола Сопстевничката Ирена Јакимоска и компанијата Комфи Ангел в година вторпат ќе бидат домаќини на градската слава Свети Никола, откако кумството го презедоа од фирмата Инженеринг Теракота.…

Loading

ПОСНА ТРПЕЗА ЗА СЕКОЈ ДОБРОНАМЕРНИК

Инженеринг Теракота подготвена за празникот Свети Никола Широко ги отвораат срцата и со божја благослов, соптвениците на Инженеринг Теракота, ги покануваат сите прилепчани на градската слава Свети Никола. Како  добри…

Loading

ЕУ Е БЛУДНИЦА ВАВИЛОНСКА, ВЕТУВА – НЕ ИСПОРАЧУВА, А НИЕ МОРА ДА ПРЕГОВАРАМЕ 

За независноста: Илија Велкоски – Ѕаната, историчар на уметност и претседател на ОО на СБМ на Прилеп По повод 8-ми Септември, Денот на независноста и 31 годишниот пат на Македонија,…

Loading

ДУХОВНА РИЗНИЦА НА ПРИЛЕПЧАНИ

Манастирот Трескавец Бисер на архитектурата и духовноста е манастирот Успение на Пресвета Богородица – Трескавец. Полн е со мир и достоинство низ композицијата на гранитните карпи  на просторот. Небаре и…

Loading