ХРАБРОСТ, НЕ ОДВАЖНОСТ

Имаме повеќе ТВ куќи. Програмите, речиси исти. Народни приказни, турски серии, политика и тек – тук по нешто друго. Се појави нова, наша, македонска серија. Слична на онаа која траеше…

НЕ ЈА КРАДИ ДРЖАВАТА?!

Убаво е што на Радио Скопје постои емисија за јазикот. Насловот е “Зборуваме македонски”. И тука се поткраднуваат по некои грешки. Слушнавме ваква реченица: “Не се откажувајте”. Вакви реченици, со…

КАПАЦИТЕТ

Да! Капацитет! Во последно време, многу често употребуван збор. Уште почесто, погрешно употребуван збор. Чудно! Многу чудно! Од каде се појави таа навика фабриките да се нарекуваат капацитети?! Хотелите да…

ЗАБЕЛЕШКА, НЕ ПРИМЕДБА

Новинарка, која често ја гледаме се појавува со широки коментари и интервјуа. Ја слушнавме да зборува за “францускиот предлог”. Вели дека голем дел од експертите имале ПРИМЕДБИ. Повеќепати го повтори…

СИРОМАШНИ, НЕ „УБОГИ“!

Ѕвоневме во ТВ 24. Не може да се добие врска. Прашуваат оттаму дека ако сакаме да разговараме со новинари да притиснеме “еден”. Мислејќи дека белки некој од новинарите ќе каже…

КОЈ ЈА СМИСЛИ „СМИЦАЛИЦАТА“

Руски сериски филм. Многу епизоди. Извонредна актерска игра. Неверојатна! Всушност,  тоа не принудува да ја следиме секоја епизода. Преводот, како и обично, лош, мошне лош. Дури да се чуди човек…

ЧУТУК, МОЖИ И ПЕЊУШКА

Лексичките грешки, употребата на погрешни или на туѓи зборови може да ги забележи и човек кој не е многу верзиран во јазичната проблематика. А грешките од областа на синтаксата ретко…

НАБИБЕРЕТЕ ГИ ПЕЧУРКИТЕ

Многу емисии за кулинарството. Покрај готварските специјалитети, има тука и специјалитети јазични. Сите велат дека ќе подготвуваат определено јадење, а никој не мисли дека јадењата се приготвуваат или се готват,…

ВЕЧНА ТЕМА – ЧЛЕНОТ

Не сме можеле да претпоставиме дека членот, односно одбегнувањето на неговата употреба, ќе ни биде најчеста тема. Којзнае колкупати сме рекле (и не само ние) дека членот е еден од…

ПРОМИВАЊЕ ПАРИ

Посебна приказна се рекламите што ги слушаме по нашиве ТВ. Јазичен ужас! Зар никој не го контролира тоа? Некогаш се јавивме во некоја ТВ куќа токму за овој проблем. Ни…