ЛИПА СЕ РАСПАГА

Лице личотија – внатре гнасотија – Поради нерешените имотноправни односи, објектот се претвора во “мека” за наркомани, бездомници и сомнителни типови       Некогашниот украс на градот, хотелот Липа внатре се распаѓа.…

В ЏЕБ ОД 650 ДО 1 000 ЕВРА МЕСЕЧНО

Колку се платите на директорите на јавните претпријатија? Очите на прилепчани се вперени во јавните комунални претпријатија во очекување на новите цени на услугите. Во услови кога семејниот буџет не…

ЕНИГМА Е КОГА ЌЕ СЕ ГАЗИ НА НОВИ ПЛОЧКИ

Киниса реконструкцијата на дел од центарот – Се сече уште неизладен асфалт во Шарена чешма Тргна реконструкцијата на дел од централната градска пешачка зона, дел од плоштадот “Методија Андонов –…

ПРИЛЕП КОНЕЧНО ДОБИ МАГНЕТНА РЕЗОНАНЦА

Прилепчани првпат по децении чекање и многу неисполнети ветувања конечно добијаа магнетна резонанца во општата болница. Овој уред за дијагностика ќе им биде ставен на располагање на околу 120.000 жители…

СВИНСКО МЕСО КАКО 24 КАРАТНО ЗЛАТО

Христијан Иваноски – Дрцко (34) млад месопроизводител – Фарма по светски норми со рекордно производство Ретки се младите кои ги засучуваат ракавите, ќе се пикнат во работната облека и гумените…

ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ НА ПИЕДЕСТАЛОТ

Битка за леб Со експлозијата на цените на храната со конфликтот меѓу Русија и Украина, светот се тресе, оти му се заканува криза со непредвидливи и непроценливи димензии. Додека граѓаните…

ДЕЦАТА НА ПОПОТ И ПРЕЗВИТЕРАТА ЕЛЕНА

100 години од смртта на протоерејот Панто Ацев (2) Протоереј Панто Ацев со презвитерата Елена имале пет деца: Параскева, Катерина, Сотир, Михајло и Љубен. Ќерката Параскева завршила Солунска гимназија и…

СО ПРЕЗВИТЕРАТА ЕЛЕНА БИЛЕ МОШНЕ ИМОТНИ И УЧЕНОЉУБИВИ

100 години од смртта на протоерејот Панто Ацев Протоереј Панто Ацев бил син на свештеникот Аце (род. 1810 год.) и презвитерата Анна, (род. 1821 год.). Годините на смртта на неговите…

ПРИЛЕПЧАНЕЦОТ ИЛИЈА ИВАНОСКИ – БЕЛОТО ГИ ПРЕНЕСОЛ КОСКИТЕ НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ОД СОФИЈА ВО СКОПЈЕ ВО 1947 ГОДИНА

Денеска се навршуваат 150 години од раѓањето на македонскиот великан – Во Пиринска Македонија, побудувавме голем интерес. Цела Струмица беше на нозе со веста дека минува колоната со коските на…

КАДЕ Е СРЦЕТО НА Д-Р РАЈС ОД КАЈМАКЧАЛАН?

Исчезнато е срцето на д-р Рудолф Рајс од последното почивалиште, на врвот Кајмакчалан. Тој бил публицист, криминолог и форензичар во Првата светска војна, чие срце по негова желба со години…