„ЖИВОТОТ Е РАДОСТ И БОЛКА“ – СЛИКА НА КАРАКТЕРОТ

Книга на Благоја Бошкоски – Окото Збирката на правила и мисли “Животот е радост и болка” на пензионерот Благоја Бошкоски – Окото е негов прв обид на полето на книжевноста,…

Loading

СТРУМИЧАНЕЦ – НАЈРЕДОВЕН НА ПРИЛЕПСКИОТ СТАДИОН

Живот: Зоран Николов, професор по географија и голем спортски љубител Од летото 2021 па наваму, откога е пуштен во употреба стадионот “Гоце Делчев”, на трибините има илјадници гледачи, но оние…

Loading

ИНТЕРНЕТОТ ГИ ЗГАСНА НОЖАРИТЕ

Залез на занаетот на Борче Базеркоски Борче Базеркоски на 48 години е последниот ножар во Прилеп и Битола. Тој е наследник на долгата семејна традиција на ножарството, од дедо, прадедо.…

Loading

КЕФ МУ Е ДА ГИ МАЗНИ СО ЧЕТКАТА ДУХОВНИТЕ ДОМОВИ

 “БЕЛИТЕ” РАЦЕ  НА МОЛЕРОТ АНДОН ПЕОВСКИ Сé што ветил и исполнил Андон Пеовски, молерот, кој нема куќа во која не влегол, не ги обелил ѕидовите на собите. Пензионерот “фрлил” четка…

Loading

ЧУВАЊЕТО КУЧИЊА Е ОБВРСКА ЗА КОЈА Е ПОТРЕБНА ЉУБОВ

Марјан Тренкоски (62), одгледувач на шарпланинци Веќе 30 години прилепчанецот Марјан Тренкоски (62), одгледува шарпланинци. Љубовта ја всадил вујко му Александар Налетоски кој бил ветеринар и кој му го подарил…

Loading

ГО СЛАВАМ ВОСКРЕСНУВАЊЕТО ОД МРТВИТЕ КАКО СВОЈ ВТОР РОДЕНДЕН

Илија Петрески го победи алкохолот веќе 22 години Свеќи, торта, свеченост во домот на семејството на Илија Петрески. Се слави 22 роденден на човекот со бела коса, кој наликува на…

Loading

СТОМАТОЛОГОТ МАРКОСКИ ЈА ОСВОЈУВА АФРИКА ЗА 53 ДЕНА    

Потрагата по нови, возбуди и патувања во неизвесното и непознатото го предизвикуваат прилепскиот млад стоматолог Александар Маркоски кој живее и работи во Хамбург, Германија. Со авантуристички табиет, тој овојпат се…

Loading

КУПИВ ВЕСНИК СТАР 43 ГОДИНИ!

Живот: Стојан Талески, берберот И во ерава на Интернет има луѓе што не можат без весници, меѓу нив берберот Стојан Талески. Деновиве си купи “ТВ-новости”. Наизглед ништо чудно, ама весникот…

Loading

ПОЛЕТО НА БИОХЕМИЈАТА Е МАГНЕТ ЗА УСОВРШУВАЊЕ

Стефани Мирческа, најдобар дипломиран студент на Високата медицинска школа во Битола Личните успеси се сатисфакција за трудот и круна на упорноста која ја негувала индивидуата. Радост се за родителите, семејството,…

Loading

СИТЕ ЅВЕЗДИ, ОСВЕН МЕСИ!

Марјан Митрески во Катар Македонија не учествуваше на Светското фудбалско првенство во Катар, но имаше наш фудбалер, прилепчанецот Марјан Митрески. Некогашниот младинец од 11 Октомври и Победа, цел месец помина…

Loading