МЛИНИ – ХРВАТСКОТО ТУРИСТИЧКО МЕСТО ЗА МИРЕН И АКТИВЕН ОДМОР

Млини, мало место во Дубровничката Жупа, е сместено во бујна медитеранска вегетација, оддалечено 11 километри од Дубровник. Мирна локација крај морето за одмор и релаксација. Љубителите на спортот имаат можности…

Loading

АНТИЧКИ КАМЕН, НАМЕСТО ЦРКВА

Во селото Волково – Со уредување се сочувува симболиката на светилиште на просторот каде волковчани палеле свеќи за здравје на камен уште од 19 век Антички релјефен мермерен столб од…

Loading

КЛОКОТОТ НА БОЖЈИОТ ЗБОР

Манастир “Света Петка”, Гостиражни – Никнат во дабова прегратка – Потребни се средства да се накити божјата убавица Сончевите зраци срамежливо ѕиркаат низ пердувестите облаци. Се смеат по патот кон…

Loading

ИНВАЛИДСКИТЕ ПЕНЗИОНЕРИ СЕ „СЛАДЕА“ НА МАРИОВО

Осумдесетина инвалидски пензионери од повеќе градови, во организација на прилепската асоцијација, го посетија манастирот Свети Илија во месноста Писокал – Мариово. За гостите од струмичкото, штипското и домаќините се организира…

Loading

ШАРМАНТНА СЛОВЕНИЈА ВО МАРИБОР

Втор по големина град во Словенија е Марибор.Лежи покрај реката Драва, на местото каде се спојуваат планинските масиви Похорје, Влавско поле и планините Козјак и Словенска гора. Живеат околу 100.000…

Loading

ДУХОВЕН ВРВ ПОЛН СО БЛАГОДЕТИ

Света Гора Света Гора е највисока на светот, поради духовните врвови. Затоа сон на секој православен христијанин е да го посети ова светилиште на еден од краците на северниот дел…

Loading

СОНЦЕВИОТ ГРАД ПОД МАРКОВИТЕ КУЛИ

Патепис на Виктор Александрович Каминскиј од Одеса, кој во 2011 година го посетил Прилеп -Раскажувам за една земја, каде најверојатно се најниските цени во цела Европа, за градот, каде што…

Loading

ТРЕСКАВЕЦ ЌЕ ГО ОКУПИРААТ ПРИЛЕПЧАНИ

В понеделник на празникот Богородица Бисер на архитектурата и духовноста е манастирот Успение на Пресвета Богородица – Трескавец. Полн е со мир и достоинство низ композицијата на гранитните карпи  на…

Loading

ВЕЛЕЛЕПНИ ПАРКОВИ И АРХИТЕКТУРА              

Клагенфурт Клагенфурт е град во Австрија, на границата со Словенија. Обиколен е со шумски предел каде се издигаат Караванките. Главен град е на Корушка. Основан е 1161 година. Познат е…

Loading

АВСТРИСКИ УБАВИНИ И ВО ЛЕТО И ВО ЗИМА

Инсбрук и Кицбил На местото каде се спојуваат реките Ин и Сил, на Алпите, се наоѓа градот Инсбрук. Извонредно место, познато како зимско скијалиште, но и место со природа од…

Loading