„ЖИВИ АРТЕФАКТИ…“ ОД ФИЛИП ЈОВЕСКИ

Изложба                 “Живи” артефакти – трансмутација на мултимедијалното трансдисциплинарно уметничко дело”  е тематската изложба од нашиот уметник Филип Јовески поставена во галеријата на ФЛУ (Факултет за ликовна уметност) во Скопје. Поставката…

Loading

ПРОМОЦИЈА НА ПИШАНИОТ ЗБОР

Мајските поетски средби 2024 Клубот на литеатурни творци традиционално ги организира Мајските поетски средби 2024 , преку кои се промовира пишаниот збор. Учествуваа поети од Кичево, Битола, Куманово, Скопје, како…

Loading

РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА НА ДРАГАН ВЕРГОВСКИ АЛПИ

Во Скопје Ретроспективна изложба на Драган Верговски Алпи е поставена во Чифте амамот во Скопје, со која уметникот, член на ДЛУП, се претставува со дела од повеќе уметнички насоки. Алпи…

Loading

ДЕБИ СО „ЧЕРНОДРИНСКИ СЕ ВРАЌА ДОМА“

Премиера на МТЦ “Зона” Младинскиот театарски центар “Зона” со средншколската група ќе дебитира со премиерата на претставата “Чернодрински се враќа дома”  по текст на Горан Стефаноски на 22 мај, в…

Loading

КОНЦЕПТ – „НОВО ЧИТАЊЕ“

Од 7 до 14 јуни 58. МТФ “Војдан Чернодрински” На 58 издание на МТФ “Војдан Чернодрински” што ќе се одржи од 7 до 14 јуни во официјалната програма ќе бидат…

Loading

ДЕЛАТА ОД МОНИКА ДЕСОСКА СЕ ВИЗУЕЛЕН СЛОЖЕН НАРАТИВ

“Моменти низ времето” е тематската изложба од 50 дела со кои по петтипат се претставува нашата уметница Моника Десоска, која живее и работи во Скопје. Изложбата ја отвори м-р Викторија…

Loading

„СИМФОНИЈА“ – НОВ РОМАН ОД БИЛЈАНА ТИНТОСКА

“Симфонија? е насловот на новиот роман од писателката Билјана Тинтоска, што ќе биде промовиран на 14 мај во 19 ч. во СОУ “Ѓорче Петров”. Промотор ќе биде Габриела Стојаноска Станоеска,…

Loading

„ДАЛМАТИНКО“ за најмладите

“Далматинко” е урнебесна хит комедија за деца, што ќе биде изведена утре напладне во ЦК “Марко Цепенков”. Дејствието е во куќата на кучето Далматинко кое е најбогатото куче во населбата.…

Loading

ПИКТОГРАМИ  ОД СВЕТЛАНА ПОПОВА И МАРИЈА ШТЕРЈОВА

Изложба “Пиктограми” е изложба на 33 слики од Светлана Попова и Марија Штерјова што ќе биде отворена вечерва од 19 часот во фоајето од ЦК “Марко Цепенков”. Симболиката на преносното…

Loading

ТВОРБИ НА МОНИКА ДЕСОСКА НА ВИДЕЛИНА

На почетокот на мај “Моменти низ времето” е тематската изложба на слики од Моника Десоска, што ќе биде отворена на 2 мај од 19 часот во ликовната галерија на ЦК…

Loading