ИНСПИРАЦИЈА ОД ПРЕТСТАВА

ОУ ,,Кочо Рацин” Малку поинаков, интегриран работен ден, насловен ,,Училишна театралница” се организираше во ОУ ,,Кочо Рацин,,.  Нивни гости беа актерите од театарската група ,,Сенки и облаци” од Скопје. Откако…

Loading

ВОСПИТУВАЧИТЕ СПОДЕЛИЈА ИСКУСТВА ЗА НАДАРЕНИТЕ ДЕЦА

Научните трудови кои беа презентирани на втората конференција на тема ,,Форми на модернизација на работата со надарени деца,, во организација на Здружението на воспитувачи, поддржано од ЈОУДГ ,,Наша иднина,, ќе…

Loading

ГИМНАСТИЧАРКИТЕ СВЕТНАА ВО СВИЛАЈНАЦ

Со грст медали се закити Клубот по естетско ритмичка гимнастика “АВАНТГАРД” на меѓународниот куп “ЕВИТА КУП” со 500 учесници, во Свилајнац, Србија. Посветеноста и трудот, под будното око на тренерите,…

Loading

МИРАЗ Е КОГА ЖЕНАТА „СЕ ДОБИВА“

Свадбените обичаи вечно се паметат Бракот е света тајна. Резултат на привлечноста на една личност која некој сака да го дели животот со неа, желбата за семејство, деца и перманентни…

Loading

РУБИНОТ ОД СИВЕЦ

Драгоцени камења во прилепско Македонскиот рубин, па и дел од прилепскиот зелен и розев рубин од рудникот за мермер Сивец се дел од колекцијата со накит на холивудските актерки Дерил…

Loading

РАНО ДЕТЕКТИРАЊЕ НА РЕТКИТЕ БОЛЕСТИ ПРЕКУ ГЕНЕТИКАТА

За ретките болести Подигање на свеста за ретките болести, запознање со предизвиците и бариерите на пациентите и семејтвата и праќање на пораки до креаторите на политиките за повеќе истражувања беше…

Loading

ГРЧКА ДОНАЦИЈА ЗА ГРАДИНКИТЕ        

Грчката амбасада во Скопје преку неколку грчки компании во земјава донираа храна и едукативен прибор за градинката “Гоце Делчев”. Соработката е остварена преку цртежи на децата, испратени до дипломатските претставништва.…

Loading

ПЕТГОДИШНО ДЕТЕ НА ФЕВРУАРСКИОТ МАРШ

Седумдесет и девет годишнината од познатиот и легендарен Февруарски поход  неколку планинарски друштва од Прилеп, Кавадарци, Битола и Неготино со боречките организации од Прилеп и Крушево ја одбележаа на 19…

Loading

ЈАС СУМ МАКЕДОНЕЦ, ИДАМ ОД МАКЕДОНИЈА ПО ТРГОВИЈА

Раскажувал Христо Симиџиоски – аптекар од Прилеп Панаѓурите во Прилеп редовно се одржувале од 1852 г.  До 1875 година биле во големи димензии. Браќата Ицко и Аџи Мирче Бомбол биле…

Loading

ЕСТЕТИКАТА ОД МРАЗ

Додека од една страна на паркот во центарот веќе бујат јануарски цветови, студениот февруари потсети дека назад е зимата, вајајќи природна скулптура во мраз. Ниските температури ја замрзнаа чешмата кај…

Loading