ДАНИЕЛ МЕЛВИЛ МАКЕДОНСКА РАПСОДИЈА 28

Мистерија Темјануга се гледаше себе, чупе на 15 години јавнато на белиот коњ од татко и, како галопира со косата развеана на ветерот. Коњ истоимен како и оној од Александар…

Loading

ДАНИЕЛ МЕЛВИН – МАКЕДОНСКА РАПСОДИЈА 26

Комарците, мувите, си отидоа. Замолчеа и распашаните оркестри од жабите. Густа магла го обвиваше селото и ја транспортираше смрдеата од блиските мочуришта. Автомобилите што беа ретки “во нормално време”, сега…

Loading

ДАНИЕЛ МЕЛВИЛ – МАКЕДОНСКА РАПСОДИЈА 26

Топењето на снеговите дојде со детонациите на мразот што се распукнуваше во блиската река, и си одеше заедно со нејзините води. И олуците чукаа под покривите, од каде истекуваа снежните…

Loading

ДАНИЕЛ МЕЛВИЛ МАКЕДОНСКА РАПСОДИЈА 25

Епидоптер Изутрината, кога се разбудивме, жена ми Марион ме праша: – Што е тоа епидоптер? – Епидоптер? Не знам. Зборот ме потсетува на нешто. Ќе погледнам во енциклопедијата. Излегов од…

Loading

ДАНИЕЛ МЕЛВИЛ МАКЕДОНСКА РАПСОДИЈА 24

Верувам – Веувам дека после смртта има враќање – рече Антим. – Твоево верување не се базира на ништо опипливо, материјално, конкретно – се спротиви Климент. – Прифаќам дека тоа…

Loading

ДАНИЕЛ МЕЛВИЛ – МАКЕДОНСКА РАПСОДИЈА 23

Паѓаше ситен септемвриски дожд, меланхоличен и монотон. Влагата светеше под јавното осветление во градот, опустен во доцниот час. Но, што му беа важни нему дождот, есента, смртта што цветаше преку…

Loading

ДАНИЕЛ МЕЛВИЛ – МАКЕДОНСКА РАПСОДИЈА 22

Одеднаш пламените исчезнаа. Во собата се осети јасно отнување на напнатоста. Вознемиреноста исчезна и старецот осозна, без да знае како и зошто е спасена миризбата засолната во неговиот стан. Ја…

Loading

ДАНИЕЛ МЕЛВИЛ – МАКЕДОНСКА РАПСОДИЈА 21

Следниот ден Манол имаше треска. Си зготви со тешкотија супа и полека ја испи, истурајќи малку од течноста на масата, бидејќи раката со која ја држеше лажицата му се тресеше…

Loading

ДАНИЕЛ МЕЛВИЛ – МАКЕДОНСКА РАПСОДИЈА 20

Откога се посозеде, Манол стана од седиштето и полека го испразни торбето. Ставитенџере со долга рачка на решото и го приклучи. Додека јадењето се готвеше, на архаичниот грамофон кладе една…

Loading

МАКЕДОНСКА РАПСОДИЈА – ДАНИЕЛ МЕЛВИЛ 19

Понекогаш патници, кои крстосуваат по бездните на универзумот, среќаваат еден вселеноброд сребренобел и челично сив, “Деница” окапан во бранови црвено-портокалови или модро-лилави. Во него има една стара жена со коси…

Loading