ОД МАЛИ СЛОБОДНО НА УЛИЦА

Децата ообраќајна култура учат преку проекти кои ги организира МВР, за полицијата да биде блиску до народот. Децата преку прашање до полицајците, се ослободуваат во комуникацијата со нив. Униформираните чичковци покажуваат како да се стаса безбедно до домот и училиштето, кој се спроведува со поставување на полициски патроли пред училиштата или кај пешачките премини. На училишни предавања се подучува за сообраќајните правила, прописи, преку книгите и сликите. Од второ до четврто одделение децата се запознаваат подетално преку проектот ,,Да ги заштитиме децата во сообраќајот,,. Се делат и илустрирани флаери до граѓаните за совесност во движењето без разлика дали е пешак или возач, зашто секогаш секој е во право.