МАЈТАП ЛЕТО УГРЕАНО СО ИНАЕТ

Од косо видено           Да не беше оној цезар Август, името на овој месец немаше да се поврзува со епитетот “глупав”. Ниту, пак, ќе не опаметуваа…

Loading

ДОБРИОТ ЧОВЕК Е ТАЖЕН И СРЕЌЕН СО БЛУЗ

Прилепска музичка калдрма           Се обидувам да се спротивставам на потребата да коментирам на она што како појава, тренд, комерцијализација па и во крајна линија, апсурд се случува денес на…

Loading

ПРОГРАМА ПРИЛЕПСКО КУЛТУРНО ЛЕТО

НУЦК”Марко Цепенков”   Среда, 18 август Изложбен салон почеток – 21.00 часот “Во слава на музиката”   Четврток, 19 август Плоштад Александрија почеток – 21.00 часот Концерт на староградска музика…

Loading

ЧАТЛЕСКИ НА КОЛОНИЈА ВО СУБОТИЦА

            Сликарот Тони Чатлески учествува на ликовната колонија во Суботица, Србија. Тој ќе има можност да твори на колонијата која се одржува повеќе години. Задоволство е да се учествува на…

Loading

ВТОРА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ПРИЛЕПСКИТЕ УМЕТНИЦИ

          Со најнови дела се претставија членовите на Друштвото на ликовни уметници од Прилеп. Втората групна изложба во Ликовната галерија на Центарот за култура “Марко Цепенков” е организирана по повод…

Loading

“ПОЕТСКО МАРКУКУЛЕ 2010”

            Вечерва на култната карпа “Кај слонот на тронот” по четврти пат ќе се одржи традиционалната поетска манифестација “Поетско Маркукуле 2010”. Стихови ќе читаат над…

Loading

ДИМКАРОТ СО СВИРЧЕ ОД ПРЕД 60 ИЛЈАДИ ГОДИНИ

Вечерва под Маркукуле Тоа е неандерталски инструмент               Ќе екне звук од неандерталски инструмент во изведба на нашиот сограѓанин од Љубљана, музикологот Љубен Димкароски, вечерва кај Слонот на четвртото…

Loading

ЗА ПЕРСИРАЊЕТО

            Персирањето, учтивото обраќање (обраќање во множинска форма), е вообичаена практика во определени ситуации. Во некои поодамнешни времиња кај нашиот народ тоа не било карактеристично…

Loading

ПОЛЧИШКО СЛАВЈЕ НА СВЕТИ ПАНТЕЛЕЈМОН

            Неколку стотина главно иселени жители на селото Полчиште во Мариово ја продолжија традицијата наследена од своите предци да се соберат за Свети Пантелејмон пред истоимената селска црква во непосредна…

Loading

ЛЕЛЕАВA ДУША, СВЕШТЕНИЧКА

Животниот пат на пензионираниот свештеник Благоја Стојаноски Вечна е почитта кон Бога и верниците  Ги крстарел селата по дожд и снег, воден, и во пекол, а сега мирува кај викендичката,…

Loading