ЦВЕКЛОТО СПРЕЧУВА МОЗОЧЕН УДАР

Цвеклото не е откритие на столетието. Се јаде многу години како силен лек за различни болести. Популарно е, оти луѓето ја сфатија моќта. Природно е и е здраво за човековото тело. Црвената боја има богата способност за борба против ракот. Содржи моќно антиинфламаторно својство за стимулација на кардиоваскуларниот систем. Овој зеленчук има релевантни витамини и минерали, витамини Б1, Б2, Б12 и Ц, бакар, магнезиум, калиум, железо, фосфор и јод. Ја подобрува циркулацијата на крвта и го балансира нивото на холестерол. Ја стимулира функцијата на црниот дроб. Нуди многу други погодности за детоксикација на телото, го забавува стареењето, ги јакне крвните садови, го стимулира варењето, делува антиоксидативно и ја зголемува издржливоста.

Се јаде варено, сурово или печено. Готвено дава големо количество на калиум, што го намалува ризикот од мозочен удар.

Loading