ЦВЕКЛО ЗА ВИД, ЧИСТЕЊЕ НА ЏИГЕРОТ И ДЕБЕЛОТО ЦРЕВО

Цвеклото е црвен коренест зеленчук кој најчесто се консумира суров. Исклучително добро е за здравјето. Го чисти црниот дроб од маснотии, спречува застој во работата на дебелото црево и го обновува видот. Ја подобрува циркулацијата и го јакне кардиоваскуларниот систем. На телото му дава енергија да го издржи целиот ден. Содржи бетаин и триптофан, ретки супстанции кои ги смируваат нервите и го ублажуваат стресот. Противвоспалителните својства и високата содржина на антиоксиданти може предизвикуваат борба против слободните радикали во телото.

Еве неколку рецепти за салати. Потребни се 2-3 главици цвекло, 2 главици кромид, ладно цедено маслиново масло, балсамико – киселина, сол по вкус. Се лупи цвеклото и се вари во вода со прстофат сол. Потоа се цеди и се сечка на помали парчиња. Потоа се сечка кромидот и се меша со цвеклото. Се додава малку маслиново масло и оцет, па се соли по желба. Можно е да се додадат некои зачински билки.

Салатата ќе го исчисти црниот дроб и дебелото црево и ќе го подобри видот. Цвеклото ги обновува клетките и се препорачува да се консумира секој ден.

Loading