ПРАВИЛА ЗА КОНСУМИРАЊЕ НА ОВОШЈЕТО

ovosje

Не треба сите видови овошје да се јадат заедно. Киселкастото овошје како што е цитронот и другите цитруси, ананас, калинка, кисели јаболка, сливи, јагоди и домат, не треба да се мешаат со слаткото овошје како што се бананите, грозјето и смоквите. Но, полукиселото овошје, како што се слатките јаболка, вишни, цреши, манго, кајсии, нектарини, боровница, круша и папаја, може да се мешаат и со слатко и со кисело овошје.

Некое киселкасто овошје, како што е цитронот, може да биде тешко за желудникот. Затоа се препорачува да се мешаат со полуслаткасто овошје како боровниците.

Миксот од јаболко, ананас, банана, лубеница и јагоди обично го забавува метаболизамот. Наместо тоа, се мешаат боровници со малини.

Дињите се супер за хидратација, но пребрзо се дигестираат, додека шеќерот од слаткото овошје нуди само краткотрајна енергија.  Затоа се ​oдбира полуслатко овошје, на пример јаболко, со повеќе густина и влакна, за издржливост во текот на тренингот.

Loading