АРОСТА И СТАРОСТА СЕ ВЕЧНИ

Starata carsija so unikatnosta na dukanite i sokaciteУникатноста на сокаците, дуќаните во Старата чаршија плени. Минувачите кои одамна оставиле траги по калдрмените сокаци сега се наситуваат на помодерните плочки од камен и од бетон.

Саат кулата и минарето на џамијата секогаш извишени, колку височината на гордоста и простумот на прилепчани… Не попусто стои анегдотата, а за некои мајтапот дека во малтарот од ѕидовите на саатот се ставале јајца за здравје и цврст практичен живот на објектите. А што ставале за вечност и специфичност на дуќаните?!

Loading