ЛЕБ КАКО ДУША ОД ЗЛАТНО ЗРНО

Фурна Скипи

Семејството Павлоски ја одржува старата фурна под името Златно зрно во Врбеско маало веќе 29 години. Препознатливата традиционална фурна, под покровителство на фирмата Скипи, што ја знаат комшиите и постарите граѓани, такаречи не е згасната повеќе од половина столетие. Првин таткото, на денешниот сопственик Елвис, ја презел да го продолжи брендот на производството на леб на дрва пред речиси три децении. А од 2003 година, леб што го замирисува на мискојна целото маало, меси, пече и вади 40 годишниот Елвис.

Фамилијата го вадела лебот од лебот. Такаречи е “задоен” со леб. Во крвта му е фурнаџилакот.

– Произведуваме стандарден леб во повеќе форми. Капацитетите се зголемуваат. Константно оди нагоре, варијации и стагнација. Полека, внимателно се движиме напред. Лебот се печи на дрва и се дистрибуира во градов. Солидно се троши. За тоа сведочи сé поголемата побарувачка, иако е тежок период за бизнисот. Печеме леб и попладне за цел ден да има свеж, топол мек како душа. Граѓаните станаа пребирливи. Нивниот вкус и мерка за квалитет за нас е закон. Три децении се вечна борба на пазарот. Но, успешно се носиме и го тераме пекарството – вели Павлоски.

Продукцијата не е голема. Располагаат со слободен капацитет за повеќе.

– Ориентација ни е да го одржиме квалитетот. Ако се форсира квантитет, може да се одрази на квалитетот. Има конкуренција, но се држам до едно правило – со квалитетот никогаш нема да паднеш. Таа девиза ја одржува и унапредува фурната 30 години. Имало турбуленции, не било секогаш сјајно. Со квалитетот се излегува на површина, се одржува бизнисот и се напредува. Не го менуваме тој стил. Тоа за мене е оригинален, проверен тертип, со кој нема “утки” – ги пренесува Павлоски принципите на неговата бизнис филозофија, преземени од занаетот на родителите.

Вели дека лебот може да се пласира и надвор од градот, но уште есапи и прави калкулаци…

– Другите градови немаат фурни за леб на дрва. Овој тип е доста привлечен. Тоа ни е следна идеја за реализација. За брзо време ќе се операционализира. Не планираме проширување на асортиманот со други печива, за кои е потребна поинаква технологија. Така би се излегло од темелот. Тоа може да е само споредно или паралелно со лебот – објаснува Елвис Павлоски, додавајќи дека од голема помош му е сопругата.   

Loading