6 ЧЕШНИЊА ПЕЧЕН ЛУК ЗА ВОЛШЕБСТВО НА ТЕЛОТО

Моќта на лукот е толку силна што реагира дури и после 24 часа. Омилен е за диетите за слабеење или како лек за одредени болести.

Се препорачуваат барем 4 печени чешниња лук дневно. Да се испече првин се чистат главиците од лушпата и се засекува малку при врвот. Главиците се редат во огноотпорен сад. Врз секое чешне се става по една супена лажица маслиново масло. Се наросува со морска сол и црн пипер. Се пече во загреана рерна на 200 степени половина час, додека лукот омекне.

Што се случува во тело кога се јаде печен лук или кромид?

1 час: Лукот се вари во желудникот и станува храна за телото. 2- 4 часа. Помага во борба против слободните радикали и канцерогените клетки во телото.

4-6       часа: Метаболизмот почнува да ги користи придобивките. Се активира процесот за отстранување на вишокот течности и ги топи складираните масти.

6-7 часа: Антибактериските својства се активираат по патувањето на состојките низ крвотокот.

8-10 часа: Во овој период хранливите материи веќе ја завршиле својата функција во клетките и лукот штити од оксидација.

10-24 часа: Откако ќе се дигестира, почнува процесот на длабинско чистење. Регулација на холестерол, чистење на артериите и заштита на организмот од срцеви проблеми. Се намалува и се подобрува нивото на крвниот притисок, расте природната заштита на организмот и заедно со зголемување на имунитетот. Помага во отстранување на тешките метали од телото, ја подобрува цврстината на коските, го отстранува уморот, ги подобрува атлетските способности и ја одржува долговечноста на клетките.

Loading