ПИШАН ЗБОР ЗА ТОШЕ ВО КРУШЕВО

“Те сакаме, ангелу наш”. Ова е пораката, по која околу 30 – тина ученици од прилепските училишта ќе читаат лични творби на Гумење и ќе остават по нешто на гробот на нивниот љубимец Тоше Проески. Тоа за нив е возврат за семето на љубовта, посено од Тоше. Мегудругото, песна, игра и смеа… беше пораката која Тоше ја посеа во срцата на многу млади, а и стари.

 

Тоше 

 

Беше ангел – човек, кој од небеса слезе,

за животот со радост, и со смеа да го везе.

 

Со несреќите на луѓето, не се ситеше тој

Беше добар пример, за народот свој.

 

Ги сакаше сите, со љубов иста,

од него бликаше добрина

и чесност верна, чиста.

Јана Пашовска, ВИ – в 

ОУ,,Кочо Рацин,, 

Loading