“МЛАДИ” ИЗВИДНИЧКИ МАРГИНИ

Титовото време цвета со дружењето, песната, логорите, љубовите. Генерации, генерации паметат и живеат со спомените кога првпат се запознале со љубените, крај оган чии искри светкаа во очите на младите, и го топеа срцето на постарите. Дружбата дава елан за акција за чистење на околина, учење на ред и на исполнување задачи и обврски. Спиењето под импровизирани шатори или во вреќи во шума, на некое мирно и затскриено место покрај вода, кампувања со уживање во вкусот на пијалак или скара храбри, дава éлан за живот, создава позитивна мисла и шири вибрации. Посебно кога се во прашање цаките од воспитувачите, кога е изразена хуманоста, пожртвуваноста при исполнување на задачата и должноста во кампот или извидничкиот логор. Во Прилеп извидничкиот одред “Еригон” три години е извор на ракатка “универзални” дружељубивци, кои испитуваат терен и се подготвуваат за акција. Најинтересно доживување му се ориентационите натпревари во Мариово и извидничките акции имале во Велес и Струга. Актуелни се екскурзиите кај децата и младинците, кои се олицетворение на извидниците. Почетокот на школската година е во природа со еднодневна екскурзија.

Loading