Редовната консумација на моркови го намалува ризикот од развој на рак на простата , покажуваат резултатите од студијата на британските научници. „Моркови се богати со витамин А, кои ги спречуваат клетките на ракот да ги инфицираат околните здрави ткива“, забележува проф.Норман Мејтланд од Универзитетот во Њујорк, раководител на истражувачкиот тим. „Богати со витамин А се слатките компири и зелен лиснат зеленчук, како што е кадрава зелка“. Кај клетките на ракот, недостасуваат пар гени кои, кога се враќаат со ретиноична киселина, го прават ракот помалку агресивен. Мејнтланд истакнува дека ако ракот е ограничен на простатата, тој може да се лекува со методи од традиционална медицина.
Во исто време, научникот предупредува да не ја заменувате употребата на витаминот А во вид на додатоци кои можат да бидат токсични, дури и канцерогени во високи дози. “Механизмот на апсорпција на ретиноичната киселина сé уште не е детално проучен”, вели професор Мејтланд. “Не брзајте со додатоците: Во оваа фаза на истражување би ја препорачал само употребата на моркови и друг специфичен зеленчук богат со витамин А. Дури и ако тие не ви помогнат, нема да ви наштетат”, вели американскиот научник.