КОРИСНАТА СТРАНА НА ЛУШПИТЕ ОД ЈАЈЦА

Наместо да ги фрлате лушпите од јајца, чувајте ги, оти помагаат за здравјето на организмот. Содржи 90 отсто природен калциум. Телото лесно го апсорбира, бидејќи лушпите се идентични со составот на човечките коски и заби. Во поголеми дози ги лечи симптомите од недостаток на калциум и го запира развојот на остеопороза. Тие помагаат против висок холестерол и зголемениот крвен притисок. Ја стимулира коскената срж да произведува крвни зрнца. Лушпите содржат железо, бакар, манган, цинк, флуор, фосфор, хром и молибден. Во зависно од возраста дневната доза е 1.5 до 3 грама мелени лушпи.

Ако сомелете неколку и ги пуштите во одводот со млаз вода, ќе се турнат сите нечистотии.

Рецепт: Лушпите од 4 – 5 јајца добро се мијат, па се дробат. Се ставаат  во 3 литри вода. Водата се чува во фрижидер до 7 дена и се користи за пиење дневно по 2-3 чаши со малку лимонов сок.

Loading