СЕКОЈ ДЕН СО…

karfiolСпоред нутриционисите, постојат многу видови зеленчук кои содржат протеини, а кои треба да се конзумираат често, такаречи секојдневно.

Спанаќот содржи калиум, калциум, магнезиум и железо. За да се сочуваат сите витамини, најдобро е да се готви на пареа или малку вода, или пак да се конзумира свеж во салатите. Грашокот е богат со витамин А, калиум и природни влакна. Се готви на пареа и се додава во тестенините, оризот и салатите. Компирите содржат протеини, витамин Ц, калиум и природни влакна. Брокулата, освен што содржат есенцијални нутриенти, природни влакна и протеини, е добра за варењето и цревата. Без претерување. Пченката е раскошна со протеини и природни влакна. Се додава во скоро сите јадења.

Loading