ЕУФОРИЈА ПОД МАСКИ

Cudesna gostinska maska

На 16-тиот меѓународен карневал Прочка 2017 продефилираа околу 1.500 учесници со традиционални и современи маски. И годинава беа избрани  најмаските и се додели Гран при наградата.

За градоначалникот Марјан Ристески, последното издание на Прочка може да се оквалификува како своевиден спектакл. Аргумент е сé поголемата привлечност на манифестацијата која го негува нашето културно наследство.

– Прочка се претвори во туристички бренд не само на градот, туку и на Македонија – рече Ристески.            

Според Ванчо Георгиев, претседател на здружението ,,Прилепски мечкари,, карневалот се омасовува секоја година.

– Карневалот беше во знакот на смеата и хуморот како и останатите досега. Придонес дадоа гостите од Врњачка Бања, Шабац, Београд, Бела Црква, Украина, Бугарија, Италија… Манифестацијата расте од година во година. Овојпат беше збогатена со научна конференција – изјави Георгиев.

Прилеп мина уште едно карневалското лудило, кое траеше до првите петли на чист понеделник. Младите ја негуваат традицијата низ маскирањето и забавата во кафетериите кои имаа продолжено работно време. Учесниците на карневалот од плоштадот се преселија во ресторанот од хотелот Липа на балот под маски. Мина и празникот Поклади, кој беше ден за проштевање.   

{AG}441/procka{/AG}

НАГРАДИ НА ПРОЧКА 2017

ДЕТСКА ТРАДИЦИОНАЛНА МАСКА:

1. Плашило за на бостан- ОУ „Рампо Левката“

2. Весели ежиња– Крушево

3. Лош дедо бре – ОУ „Климент Охридски“

ДЕТСКА СОВРЕМЕНА МАСКА:

1. Веселиот танц на Пигмејците – ОУ „Блаже Конески“

2. Вештерки – Танцов клуб Зодијак

3. Флинстонс – ОУ „Климент Охридски“

ДЕТСКА ТЕАТРАЛНА МАСКА:

1. Древен Египет – ОУ „Кочо Рацин“

2. Господарки на традиционалното јапонско време – ОУ „Добре Јованоски“

3. Пантомимичари – ОУ „Кире Гаврилоски –Јане“

ТРАДИЦИОНАЛНА МАСКА

1. Чума – СОУ „Ѓорче Петров“

2. Орашачки џаламари – Куманово

3. Илинденско востание – Мокриево

СОВРЕМЕНА МАСКА

1. Карневал – Зодијак

2. Разиграни вонземајни и роботи – СОУ „Ристе Ристески Ричко“ и „Кузман Јосифоски – Питу“

3. Сонце и месечина – СОУ Гимназија „Мирче Ацев“

ТЕАТРАЛНА МАСКА

1. Астерикс и Обеликс от Прилеп – здружение Прочкари

2. Курјачки Времеплов – Куратица

3. Девојчето и сениште – СОУ „Орде Чопела“

НAЈМАСКА – Хавајски палми во Прилеп- ОУ „Климент Охридски“ 

Loading