СОНЧАЊЕ НА МЕРМЕР И ЛЕЖЕЊЕ ПОД СЕНКА

Кучиња на трева, деца на мермерни плочки и на ѕидчето од сувата фонтана. Можеби нема да добијат сончаница, но вакво изложување на сонце, нема да добијат “бронзена боја, туку може да им изгори кожата и да се испечат како “рак”. Итрите деца предупредуваат. Водата е живот. Посебно при горештините. Фонтаните се важни. Да се разлади околината, да ни ги исчисти очите. Мермерот е студен камен. Но, не се игра со сончевите галења на “зраците”. Внимание треба, зашто зрачењата, може да предизвикаат заболувања и на кожата. А разнобојни кучиња ги надитриле момчињата. Се истегнале на зелената трева под, сенките на дрвцата и спијат под ладовина. Можеби чекаат момент и тие да се нурнат во водите на фонтаната да ги турнат болвите и да ја разладат душата преку воденотото крзно.

Loading