СЛАВА НА ЖРТВИТЕ

15 години од смртта на десетте бранители кај Карпалак

Drzavni delegacii se poklonija na spomenikot na padnatite kaj Karpalak

Згаснаа животите на десетмина млади бранители во одбрана на суверенитетот и територијалниот интегритет на Македонија на осми август пред 15 години. Овој ден се врежа во меморијата на прилепчани. Остана запамтен во поновата историја. Десетмината заедно со стотината соборци, во два автобуси, на осми август утрото  2001 година тргнаа кон Тетово. За жал, кај месноста Карпалак, беа пресретнати од терористи. Истрелите засекогаш ги секнаа животите на Сашо Китаноски, Нане Наумоски, Бранко Секулоски, Марко Деспотоски, Ердован Шабаноски, Љубе Грујоски, Дарко Вељановски, Веби Рушидоски, Горан Миноски и Пеце Секулоски. Ќе останат вечно забележани  во градот на простумот и непокорот, кој достојно им се оддолжува.

За годишнината од погибијата се подигна споменик во касарната, се отвори спомен соба со фотографии на загинатите и се откри спомен обележјето кај тринаесеткатницата. За 10 годишнината, се крена грандиозен паметник, Карпалак, висок 18 метри, на чиј врв пулсира топка, која симболизира вечност. Се направи споменик кај хотелот Липа посветен на сите бранители.

Често се зборува да не се повтори тој кобен ден, но и да не се заборави. Постојано да се потсетува што е загубено. Идните генерации нужно е да знаат, да ценат и почитуваат. Десетмината се трајно врежани во срцата на најблиските. Децата, родителите и сопругите и ден денес, по 15 години, не се помируваат. Не говорат, оти им е откинато парче од срцето. Болката по загубеното остана и по минувањето на годините.

– Никогаш нема да преболиме – велат родителите на загинатите.

Низ фотогалеријата на Зенит се сеќаваме на минатите годишнини од Карпалак.

ARM oddava pocit na zaginatite braniteli na spomenikot vo Kasarnata ,,Mirce Acev,,Borcite od nov za padnatite kaj KarpalakBuketi za nezaboravCvece za padnatite heroiDigalki go krevaat spomenikot za padnatite na Karpalak visok 18 metriDrzavni delegacii se poklonija na spomenikot na padnatite kaj KarpalakGradonacalnikot Marjan Risteski, pratenikot Ane Laskoska i pretstavnici na opstinata polagaat cvecinja na spomenikot KarpalakGradonacalnikot Risteski so pocit kon zaginatite soborciI soborcite  koi preziveaa, od Zdruzenieto karpalak,  im oddavaat pocit na zaginatiteKamionot vo pepel so deset zrtvi na Karpalakkarpalak vo poln sjajPocit od sovetnicite predvodeni od rpetsedatelot Nikola DimeskiPodobro da umrev otkolku sto ostanav ziv -Aleksa MitreskiPretstavnici na politicki partii, zdruzenija na gragani... na godisninaRascepkani rani kaj potomcite na zaginatiteSlava na zrtviteSovetnicite polagaat cvece na spomenikot vo kasarnataSpomenikot ,,Prilepski braniteli,, so dvojna funkcijaSpomenikot Karpalak vecen svedok za herojstvata na desette zaginati prilepcaniZalicuva plostadot Karpalak

Loading