“ЗЛАТЕН ДАБ” СО УСТЕН ЌАТИП ЗА НАЈДОБРО ПИВО

Врвниот светски пивски сомелиер, Михаел Зепф оценил дека пивото “Златен Даб” е едно од најдобрите на светскиот пазар. При посетата на пиварницата тој рекол дека тоа е совршен пример за пиво од типот “европско лесно-лагер пиво” и одличен претставник од оваа група на пива.
– Од техничка гледна точка, не е лесно да се направи слатко пиво, затоа што квалитетот е зависен од свежината, балансот меѓу сладот и отскокнувачката арома, благиот одложен вкус и повеќе неутрални ароми. Токму заради точно дефинираниот вкус и мирис, нивната појава и развој, не може да се сокрие ниту една грешка во вкусот и мирисот. “Златен Даб” до екстремност и на брилијантен начин ги исполнува овие прецизни критериуми. Го рангирам како едно од најдобрите пива на светскиот пазар, оцени Михаел Зепф.
Според д-р Зепф, високиот квалитет се должи на високата и напредна технологија на Прилепска пиварница, што е посебно важна при правењето на лагер пиво. Еден од најголемите критериуми за квалитетот на пивото е свежината, која се добива преку кислородот и затоа ниското ниво на кислород во наполнето шише е исклучително важно.
Михаел Зепф е доктор по пиварство, член на управниот одбор на Доменс академија (меѓународно активна организација за едукација и консултација за пиварство, пијалаци и храна) и одговорен за активностите на Светската пивска академија во Европа. Од 2010 како година еден од најценетите пивски сомелиери е и судија за Европската награда “Пивска ѕвезда”.

Loading