ВНИМАТЕЛНО СО ЗЕЛЕНИОТ ЧАЈ

Може да биде штетно секојдневното консумирање на големи количини зелен чај. Екстрактот од зелен чај може да предизвика оштетување на црниот дроб.

Покрај погодностите, особено за оние што држат диета за губење на килограмите, преголемите количини може да доведе до намалување на функцијата на џигерот. Претпоставена штетна доза е околу 800 мг, дневно. Уште нема официјална потврда за сигурната доза. Предупредувањето доаѓа по острите проверк кај група тинејџери кои консумирале таблети од зелен чај, со што се довеле во ризична ситуација и завршиле на дијализа. Има повеќе луѓето со големи проблеми со црниот дроб, а главната причина биле таблетите од зелен чај.

Loading