„ПИЈАНО ГРОЗЈЕ“ ПРОТИВ БОЛКИ ОД АРТРИТИС

grozje

Артритичните болки исчезнуваат од ефикасниот стар народен рецепт, пробан и од доктори. Рецептот е суво грозје натопено во џин. Смрекинките од бобинките, кои му го даваат вкусот на џинот, содржат доста терпентин и поради тоа се користат во бројни рецепти против воспаленија. Сувото грозје е богато со антиоксиданси, Б витамини, минерали, железо, калиум и калциум, а познато е и како народен лек за ублажување на болки.

За приготвување потребно е сувото грозје да се стави во стаклена тегла и да се прелие со џин (1-2 прста над сувото грозје) направен од смрекинки. Се затвора и оставете една седмица да набубри сувото грозје и да го впие џинот. По вкус, во џинот се додава мед и цимет.

Се употребува секој ден по 9-13 зрна.

Loading