ХРИСТИЈАНИНОТ ТРГОВЕЦ, ТЕЛАЛ, И ТУРСКИОТ БЕГ РУСТЕМ

Рисијнин, препродавач на добитока, имал многу убава и верна жена. Турскиот бег Рустем им бил сосед. Тој фрлил голем мерак на комшивката. Почнал да í здодева. Бегот станал дури и одвратен. Жената не можела повеќе да поднесува. Му кажала на мажа си.

Домаќино и рекиол:

-Намами го дома и ќе го суредиме!

Сопругот í објаснил на домаќинката што да направи да го одврати бегот засекогаш. Ги пуштил телинања од шталата, небаре ќе ги тера на Бегот го видел комшијата дека заминува. И свикал на комшивката. Таа, толку чекала и го поканила дома на кафе пред стемнување. Тамана се спремал бегот за жеката игра, мажо стасал со телињата во дворот лут. И свикал по на невестата. Таа почнала да се трашти каде да го скрие бегот.  Го сместила под кожите од закланите телиња во пондилата. Му се јавила на  маот да го пречека со сборовите – ,,Зошто се вратил лут  ко пипер,,.

И рекол дека нема едно теле. Се сомневал дека останало во пондилата. И рекол да го запали кандилото да свети за да го најде телето, гледајќИ во темнината во кожите.

-Еве го кај заспало. Ќе го онадам да се рабуди и за казна оти заспало.

Сокриениот бег му било ,,пет за пара,,. Се тресел од страв на­пупунчен со газот надвор од кожите. Сопственикот му ги одврзал бечвите и му го опнал на Рустема, додека тој ќутел. Се плашел дека ќе му летни главата, ако дава отпор. Откако го натегнал, си отишол дома, а бегот ги кренал бечвие и заминал дома со офкање и крвав газ.

Следниот ден ден, домаќинот го пратил дете да го викни Рустема на кафе.

Детето, како дете, со трчање отишло пред портата на бегот и почнало да вика:

-Чичко Рустем, татко ми те вика да пиете по кафе!

Рустем, со офкање и влечкање, се појавил на чардако од кулата и му рекол на детето:

-Фала на кафето. Поздравиш го татко ти и кажи му дека ед­наш се онади турски гас и никогаш повеќе. Кој сака да затни туѓа дупка, си ја отвора сво­јата.

Loading