СПАС ОД КУЧЕ

zdravje-kuce

Кучињата се најдобриот пријател на човекот. Тие не се секогаш пријателски настроени. Реагира животинскиот инстинкт реагира и кај ,,добро,, куче. Еве неколку правила да се избегнат штетни последици.

Говорот на телото на кучињата многу кажува. Ако ушите му се залепени за главата и изгледа како да ржи, најдобро е да  бидете подалеку да не предизвикате напад.

Без обиди за смирување на кучето со насмевки. Животните различно ја прифаќаат насмевката. Покажување заби, за нив, е предизвикување. Избегнувајте директно гледање в очи. Ќ престане да обрнува внимание со игнорирање. Со анксиозност, поголеми се шансите за напад. Нежно, без повишување на гласот, побарајте помош. Не користете спреј за одбрана и не мавтајте со стапче. Така се дразне кучето и е поагресивно. Без вртење на грбот, повлечете се бавно. Движете се странично да ја следите реакцијата. Без трчање, оти кучето ќе ве брка и ќе ве стигне. Животните напаѓаат без очигледни причини. Напаѓаат ако се гладни или ако ја штитат територијата или малечките. Не викајте му на кучето, иако не знаете што да правите. Тоа ќе го разгневи уште повеќе. Ако имате, користете ултрасонично свирче за бркање кучиња. Ако тргне  во напад, обидете се да му ја покриете главата со јакна ќе се доближи. Потоа засолнете се пред дрво или клупа. Фрлете ја чантата или друг предмет настрана да му се одвлече вниманието. Прво ќе го нападне предметот и ќе остави време за бество. Како најранлив дел покријте го вратот со рацете ак веќе мора да бидете каснати. Најбезбедно е вратото да се стави меѓу колениците. Ако кучето ве касне, не се повлекувајт., оти ќе ја влошите повредата. Наместо тоа, удрете го кучето по носот или очите. Ако можете, фатете му ги задните нозе и подигнете го. Искористете ја тежината и притиснете го на земјата со колената и лактите. Кучињата касаат, но не можат да се борат. Ќе го сопрете додека дојде помош. Ако ве нападнат група кучиња, исти се правилата за одбрана. Не им дозволувајте да ве опколат. Застанете со грбот до некој ѕид. Не бегајте, оти ќе ве бркаат. Веднаш погрижете се за раната ако сте каснати. Исплакнете ја со сапун и вода, и на крај со алкохол. Одете кај доктор, иако ве каснало домашно или улично куче. Ќе добиете вакцина за беснило околу 6 инјекции во стомакот или рамото.

Според статистиката, луѓето се инфицирани од беснило од кучиња во 99 отсто од случаите. Симптомите се јавуваат 30 до 50 дена по каснувањето. Потребна е вакцини против беснило во рок од две недели. Во спротивно, последиците можат да бидат фатални. Нема лек против беснило, само мерки на претпазливост. Вирусот не се пренесува само преку каснување. Капки од плунката на кожа можат да инфицираат. Не дозволувајте непознати кучиња да ви ги лижат рацете или лицето.

Ако кучето ве нападне, овие совети ќе ви се најдат.

Loading