КУД „МИРЧЕ АЦЕВ“ ВО ТУРЦИЈА

kud mirce acev

КУД „Мирче Ацев“ престојуваше во Чанакале, Турција, на меѓународниот фолклорен фестивал Троја, што се негува за Денот на Републиката. На ревијалниот фестивал играорците и инструменталистите се претставија со сплетови на песни и игри од различни краеви на Македонија.

– Ечеа македонски песни мегу учесниците, гости, од 15 земји. На улиците се прикажуваа фолклорните наследства во градот на брегот на Дарданелите.. Ги доловува културните вредности и традициите на народите каде гордо се вееше македонското знаме – вели Горан Василески.

Loading