ЧЕТИРИ ДЕНА ВО ПЕШТЕРА

Cetiri dena vo mracnoto podzemje -  Darko Nedanoski

Прилепскиот спелеолог Дарко Неданоски (23) четири дена спиел и ја откривал Словачка јама во Хрватска на длабочина од 866 метри. Тој е единствениот Македонец кој успел да влезе најдлабоко во утробата на земјата на температура од еден до три степени над нулата.

Неданоски бил дел од меѓународната експедиција која истражувала десетина дена дел од пештерите на планината Динара.

– Возбудлив потфат низ огромните студени вертикални канали во влага и темнина. Доживување е откривањето на таинственоста на мрачните простори под земјата – вели Неданоски

Тој е член на спелеолошкиот клуб Златоврв. 

Loading