СВ. ТОМА – ЗАШТИТНИК НА АВТОЛИМАРИТЕ

Esnafot na avtolimarite so svoj zastitnikСветиот апостол Тома го празнуваа над 50 автолимари за поправки и одржување на каросериите на возилата. Празникот познат и како Томина недела или Свети Марко во минатото го славел еснафот на дрводелците, бочварите, коларите, столарите, бунарџиите, ѕидарите…, а од годинава за заштитник го презедоа автолимарите. Првин следеа света литургија во црквата Св. Благовештение, а потоа развија оро во ресторанот Салида. 

Loading