„ЕНЕРГИЈАТА“ ОД ДАНЧО ОРДЕВ

Tvorestvoto na Danco Ordev pred prilepcani„Енергија“ е изложба на 30 творби – апстракции, од сликарот Данчо Ордев што ќе биде отворена вечерва од 18.30 часот во ликовната галерија на ЦК „Марко Цепенков“. Академскиот уметник ќе претстави пресек на творештвото од последните три години.

– Творбите се едноставен израз што ја пренесуваат енергијата на гестот, потегот и внатрешната енергија. Создадени се без приказна или мотив, само со бојата и потегот – вели уметникот.

Добитник е на повеќе награди.

Дипломирал на Академијата за ликовна уметност во Загреб во 1969 година.

Loading