Две сестри во планинарски поход

1. Planinari od mali noze - Kiril Jandreoski so kerkiteДвете сестри Елена (8) и Цвете (5) за рака со татко им Кирил Јандреоски  испешачија речиси 18 километри на традиционалниот поход од Плетвар преку Казанташ до селото Селце, посветен на планинарот Петар Андоноски – Музичарот. Картушевци ги наградија со признание за најмали учесници. Елена веќе трета година е со татко í на оваа патека.

 

 

 

2.''Padna'' Kozjak1. Двете сестрички лесно ја газат планината, зашто речиси секоја недела по неколку часови се качуваат по стрмните козји патеки кон манастирот Трескавец. Љубовта кон природата не е само ген, туку им ја всадил татко им Кирил, кој е мераклија на планинарските походи. Така ги “заразил” и своите ќерки, кои уживаат на кориите и планините, по надолните и угорнините.

2. Покрај 500 планинари за Селце, неколку стотина на ПД Козјак го “кутнаат” врвот на Козјак на околу 1700 метри.

Картушевци в недела нема да мируваат, туку ќе бркаат ќеф на границата меѓу Шар планина и Кораб кај Гостивар, покрај Агина река.          

Loading