Стојаноски како коза низ карпите

Трка “По патеката на Крале Марко”

Вторпат, по сончево време се одржа трката “По патеката на Крале Марко” со 32 тркачи од повеќе македонски градови и од Белград, во организација на ТА “Брацо” и ПД “Макпетрол”. Небаре коза трчаше низ карпите Александар Стојаноски (20) од Скопје. Патеката долга 16 километри ја мина за 1 час и 23 минути од Трескавец, преку Заград, Варош, Плоча, повторно до манастирот. Му биле тешки последните километри, но бил среќен што постигнал одличен резултат. ТА “Брацо” тежнее да го развива туризмот и преку трката да го промовира Прилеп.

Кутнат и Кожуф

Педесетина планинари на “Картуш” го освоија и Кожуф . Од селото Ваташа, Мрежичко, Конопиште, испешачија низ буките дваесетина километри. Полни со нови сили и пријатани глетки, се вратија дома полесно да туркаат нови работни резултати.

Loading