УЧАСТАКОТ СЕ РЕКОНСТРУИРА

УЧАСТАКОТ СЕ РЕКОНСТРУИРА

Се обновува Меморијалниот Музеј 11 – ти Октомври. Се дренираат темелите, за потоа да се санираат другите оштетувања и внатрешноста. Реконструкцијата ќе заврши пред одбележувањето на 70 годишнината од вооруженото востание. Локалните власти планираат да постават споменик на Кузман Јосифоски- Питу пред објектот. Ќе го заштитиме објектот од подземните води со дренажа. Ќе се суредат ѕидовите, покривот, па внатрешноста. Ќе се преуреди постојаната поставка фотографии, документи и укази, во кои ќе се вградат ефекти со илуминации – вели Гордана Спироска – Данилоска, директор на Завод и музеј. Министерството за култура оддели 2,5 милиони денари, а општината 800 илјади денари.

Loading