АРОСТА И СТАРОСТА СЕ ВЕЧНИ

Уникатноста на сокаците, дуќаните во Старата чаршија плени. Минувачите кои одамна оставиле траги по калдрмените улички сега се наситуваат на помодерните плочки од камен од прилепското поднебје. Саат кулата и минарето на џамијата секогаш извишени, колку височината на гордоста и простумот на прилепчани… Не попусто стои анегдотата, а за некои мајтапот дека во малтарот од ѕидовите на саатот се ставале јајца за здравје и цврст практичен живот. А што ставаат за вечност и специфичност на дуќаните?

Loading