ПРАСЕ ЗА ПОКРСТЕНИ МУСЛИМАНИ НА ВАРОШ

ПРАСЕ ЗА ПОКРСТЕНИ МУСЛИМАНИ НА ВАРОШ

Двајца муслимани ја примаат христијанската вера. Настанов е случка од 1912 година во манастирскиот комплекс Арахангел Михаил. Бројните луѓе слават христијански приклучок на муслимани. А интересно, е што по покрстувањето, храбрите ги чека прасе истегнато на рацете од неколку луѓе, подкачени на камениот ѕид. Адет било да се омрсат, зашто муслиманите не јадат свинско. Фотографијава е спомен од прадедото во албумот на семејството Дамески.

Loading