СЕ ОТКРИВА ФИЗИОНОМИЈАТА НА СВЕТА ПЕТКА

Првпат по седум-осум децении се удри темел црква. Тоа е новиот храм Света Петка во Точила. Изградбата мируваше, а сега постепено се доведува физиономијата, цигла по цигла… Идејата тлееше одамна, но, според она на што се гледа, ќе биде пораскошен со повеќе кубиња. Се гради со посовремен материјал според можностите на донаторите, но тоа не и го менува религиски објект. Света Петка – Параскева потекнувала од побожна фамилија. Од мала ја носеле в црква. Живеела испоснички.. Се воспева и има посебен ден (петок). В црква се палат свеќи пред иконата за помош при работа, учење, здравје… Во градов покрај Св. Благовештение и Св. Преображение, активна е и црквата Св. Кирил И Методиј – Параклис.

Loading