„СКРШЕН АПРИЛ“

Групна изложба

“Април е најсуров месец за размножување

јоргованот од мртвата земја, мешајќи се

мемор ија и желба, мешајќи

досадни корени со пролетен дожд”.

– Т.С.Елиот (Пуста земја) е дел од најавата за групната изложба “Скршен април” што ќе биде отворена вечерва од 19.30 часот во ликовната гаерија од ЦК “Марко Цепенков”. Се претставуваат уметниците Риза Зибери, Марко Вујисиќ и Генц Троли.

– Поставката провоцира инспирација од романот на Кадаре со истиот наслов.  Се истражува метафоричното патување на природата и луѓето на април. Изложбата поттикнува емоции на природата и луѓето, размислувајќи за парадоксалната убавина и суровост на април. Ја прикажува еволуцијата на двата пејзажи и се соочува со турбулентни времиња. Преку различни пристапи се артикулира емотивната каденца на април, а е месец кој се карактеризира со трансформативна моќ. Уметниците се движат низ дихотомијата на природата и луѓе, плетејќи наратив кој ги одразува испреплетените судбини на природата и човештвото среде позадината на предизвикувачкото време што го живееме каде има војна и мртви луѓе. Групната изложба им овозможува на гледачите да ја доживеат дихотомијата на април, суровата убавина на природата и сложеноста на човековите емоции. Тоа го повторува книжевното прикажување на април како најсуров месец на единствен и привлечен начин – велат од ЦК “Марко Цепенков”.

Loading