ЕДНА ЛАЖИЦА ДНЕВНО – БЕЗ КАШЛИЦА ЦЕЛА ГОДИНА            

Оние кои пијат по 1 лажица дневно, не се закашлале 30 години…  Домашен сируп против сувата кашлица, одличен елисир е мазунот. За приготвување се потребни 3 намирници, маџун, маслиново масло и лимон. Потребни се 2 супени лажици маслиново масло, 1 супена лажица маџун и 2 супени лажици лимонов сок. Во сад се мешаат сите состојки до еднолична смеса. Се складира во помал сад, а пред секоја употреба добро протресува. Не се прават големи количина одеднаш, зашто се губат лековитите својства со подолго стоење. Се пие по 1 супена лажица дневно, 2 часа после оброк.

 Го ублажува гребењето, болка и воспаление во грлото. Ја зголемува отпорноста на телото против респираторни заболувања како грип и настинка. Добро е за анемија.

Маџунот е чиста органска намирница, сé повеќе е барана и како лек. Докажано е дека се наоѓа на прво место како лек за регенерација на црниот дроб, а болните од жолтица и цироза имаат доста леснотии при лекувањето. Се користи и кај болести на белите дробови, анемија и имунитет.

Loading