Циметот е магичен зачин. Влијае на откажување на зависноста по десерти. Еден е од зачините кшто е и лек и штитник на здравјето. Пријателот е на витата линија. Затоа е време за внимание со исхраната. Карактеристичната егзотична арома е магнет кој привлекува. Достапен е цела година. Го има како стапчиња и во прав. Стапчињата имаат подолг рок на траење, но немаат силна арома како мелениот цимет во прав.
Дијабетес: Циметот го регулира метаболизмот, со што ја подобрува чувствителноста на хормонот инсулин кој е одговорен за транспорт на шеќерот од крвта во келиите. Го намалува шеќерот во крвта, ја подобрува апсорпцијата на гликозата, но делува побавно од инсулинот. Помага и во превенција на дијабетес тип 2.
Енергија: Го подигнува нивото на енергија. Додадете малку во утринското кафе, снегулки, смути, чај или посипете на тост намачкан со мед.
Штити од рак, намалувајќи го растот на туморските келии.
Слабеење: Зачинот го забрзува метаболизмот, поради вкусот. Доволно е дневно да се земат една до две лажички.
Заби: Ја ублажува инфекцијата на забите. Помешајте малку цимет и мед па нанесете директно на забот кој ве боли. Држете десетина минути и голтнете или исплакнете.
За подобар сон: Загрејте млеко, додадете стапче цимет, поклопете и оставете да стои 10 минути. Испијте го тоа барем еден час пред спиење.
Рецепт
![](https://zenit.mk//wp-content/uploads/2021/12/recept.jpg)
КАКО ДА КОНСУМИРАТЕ ЦИМЕТ СЕКОЈДНЕВНО?
Циметот е незаменлив во сутлијашот и вареното вино. Еве неколку вкусни предлози:
Ставете ½ лажичка цимет директно во вашето нескафе, капучино, топло чоколадо или во чаша топло млеко или овошен чај.
Попрскајте банана со ¼ лажичка цимет.
Додајте ½ или една цела лажичка цимет во утринскиот оброк од овесна каша.
Измешајте ¼ чаша мед со ½ лажичка цимет и со таа смеса обложете непечени бадеми (околу 2 шолји). Печете 15 минути во рерна на температура од 180 степени.