10 НАМИРНИЦИ КОИ ПРЕДИЗВИКУВААТ РАК

Голем број намирници го зголемуваат ризикот од рак. Такви се:

1.Генетски модифицораната (ГМО) и хемиски одгледаната храна се причина за брз пораст на туморот. ГМО се користи во големи количества во повеќето деривати или храна од конвенционална пченка, соја, маслена репка итн.

2. Приготвувањето на пуканки во микробранова печка можеби е полесно и поедноставно. Но, ќесите за печење се обложени со хемикалии, кои се одговорни за неплодност и рак на тестисите, црниот дроб и панкреасот. Истражувањата покажале дека хемикалиите се поврзани со појавата на тумор и за оштетување на белите дробови.

​3. Неприродните газирани пијалаци се преполни се со шеќер, боја и хемикалии. Тоа е храна за ракот. Бојата на карамела и дериватите 4-метилимидазола (4-МИ) се вообичаени хемикалии поврзани со причините за рак.

4.Месото во преработена состојба, како што се виршлите, сланината и колбасите, содржат хемиски конзерванси. Тие ги прават производите свежи и привлечни. Но, може да бидат главна причина за појава на рак. Месните преработки содржат натриев нитрит што се поврзува со зголемување на ризикот од рак на дебело црево и разни други облици на рак.

5.Диеталната храна и пијалаците се полоши од конвенционалната храна и обичните газирани пијалаци. Вештачките засладувачисе поврзани со низа болести и предизвикувачи на рак.

6.Рафинираниот шеќер ги храни канцерогените клетки. Поради фруктозата, богатите сладила како што се пченкарниот шуруп (ХФЦ) лесно и брзо се метаболира и размножува.  Затоа соковите, житарките, сосовите и други популарни производи, го качуваат бројот на заболени од рак. Гликемискиот индекс го крева нивото на шеќерот во крвта многу брзо, директно ги храни и клетките на ракот и овозможува раст и развој.

8.Конвенционалните јаболка, грозје и друго овошја не се баш така здрави за исхрана. Овие плодови не се органски или потврдени без дека се без пестициди, Затоа може да се поврзат со причините за зголемен ризик од карцином. Некои ги викаат валкани овошја оти се загадени со канцерогени пестициди.

9.Хидрогенизираното масло ја менува структурата и флексибилноста на клеточната мембрана во целото тело, што резултира со мноштво болести, меѓу кои и ракот.

10.Одгледаниот лосос е уште една храна со висок ризик од рак. Содржи канцерогени хемикалии, антибиотици, ПЦВ и пестициди, а му недостасува витамин Д.

Loading