ДВАТАТИ НЕДЕЛНО РИБА НА ТРПЕЗАТА

Иако нутриционистите советуваат да се јаде риба најмалку два-трипати во неделата, ретко се применува овие препораки. Време е за промена, зашто е висока содржината и хранливата вредност на сардината, осличот и скушата.

Сардината често се јаде. Ја подобрува сјајноста на кожата. Има и витамини. Неопходна е за кожата кај човекот. На трпезата треба да биде најмалку двапати неделно. Осличот често е на домашното мени, оти ги јакне и ги зацврстува коските. Филетите се посни, но со доста калциум. Може да се јаде речиси неограничено. Се препорачува и за жени во менопауза и за деца. Скушата се препорачува да се јаде печена на жар. Помага за здраво срце. Содржи и омега 3 масни киселини за намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести. Се препорачува да се јаде еднаш до двапати неделно.

Loading