ОД ПИСТА ВО СОКАЧЕ

Prostoren bulever bila glavnata soobrakajna ulica

Фотографијата од пред 60 години сведочи дека биле во право прилепчани, на кои, пробивањето на новиот булевар, под кој настрадале многу чикмаци и дуќанчиња, им изгледало како да се гради авионска писта. На широката улица, освен по некој минувач, ретко да минело некое моторно возило. Булеварот, послан со гранитни коцки бил лезет за арабаџиските коли и магарињата. Пространоста сведочи дека архитектите ја проектирале улицата за околу 30 години да биде главна и комотна сообраќајница, широко шеталиште, оградено со паркови, липи и зелени огради.

Времињата не стојат. Дојде периодот кога на улиците нема место игла да се фрли од автомбили, покрај проширувањето на булеварот. А магарињата и запрегата останаа само за на слика, да им сведочат на помладите генерации дека некогашната авионска писта, сега се претвори во сокаче. 

Loading