БАВНО СТАСА КУЛТУРАТА

Nekogas siv - denes ziv  CK Marko CepenkoЧмае на сликата ЦК „Марко Цепенков“, на кој му минаа десетина година градба до 1979 година, кога конечно стана градско културно срце за творечки транс на театарските, ликовните, книжевните и секакви други уметници. По времето со мајстори и паузи, полека, делче по делче, прозорче по прозорче, “се крадела” културната светлина за да вивне и да ја потврди долгата градска креативна традиција. Сликата не покажува интрига и таинственоста на преродбеникот чие име носи. Сепак е трасиран пат за уметниците да не скитаат со идеи.

Над 35 годишниот век на ЦК „Марко Цепенков“, тој е културен епицентар од кој “рика” уметничка лава по бавното темпо и ритам на градење.. 

Loading