РИСТЕСКИ ДОМАЌИН НА ТРИ СВЕТИТЕЛИ

Градоначалникот кум на  празникот на бакалите

Ne seknuva tradicijataНа еснафската дружба која традиционално се одржува на 12 февруари, на празникот Свети Три Светители, домаќин е градоначалникот Марјан Ристески. Меѓу бакалите е и поглаварот на МПЦ, архиепископот Охридски и Македонски Г-дин. г – дин. Стефан, кој ќе служи божествена литургија во црквата Свето Благовештение.

Како поддржувач на традицијата на бакалите кои се дел од економското живеење во градот, а пред се како кум, првиот човек на градов уште еднаш ќе покажи како се негуваат обичаите и еснафските празници. 

Бакалите велат дека Денот се прославува од 1954 г. Прво се славел на 26 ноември, без јавност и помпезност, и од година во година одбележувањето да биде помасовно. 

Loading