ИЗБРАНА ФИРМА ЗА ИЗГРАДБАТА НА КОНАЦИТЕ НА ТРЕСКАВЕЦ

Treskavec kako pred vek ipolНапролет српската фирма Кото инжинеринг ќе ги реставрира и реконструира конаците на манастирот Трескавец. До 2018 година треба да се обноват западниот, источниот и северниот конак, кои изгореа во пожарот на 4 февруари 2013 година. Договорот со Завод и Музеј  од 101 милион денари ќе се потпиши наскоро.

Избраната фирма на тендерот имала соработка со УНЕСКО,.

– Ќе се врати автентичниот изглед на конаците од 19 век, според фотографија од 1846 година – вели Гордана Д. Спироска, директор на Завод и Музеј.

Паралелно, стручни лица од Заводот и Музеј ќе вршат конзервација на црквата, на фрескоживописот, на трпезаријата и на магерницата.

Loading